Teamet er så sterkt som det svakeste ledd

Det å snakke om sterkere og svakere teamdeltagere vil for enkelte kjennes provoserende. Uansett hva vår reaksjon er rundt dette vil jeg hevde at et team er summen av teammedlemmene. John C. Maxwell setter ord på det i "The Law of the chain – med at teamet ikke er sterkere enn det svakeste leddet."1 Jeg har sett flere andre bruke et eksempel på en tønne av staver av forskjellig lengder, hvor mengden vann en slik tønne kan romme er på nivå med den korteste staven. Det synliggjør at det svakeste ledd har påvirkning på totalen som rommes. Malwin Maxwell (far til John C. Maxwell) sa det slik:
"Vann søker sitt eget nivå"63 - Malwin Maxwell
Jeg finner det selv interessant å se at styrkeforholdet innad i teamet kan variere etter hvilket område av kompetanse og ferdighet vi ser etter. Noen kan ha veldig forskjellige resultat i en ren produksjonsoppgave, mens rollene kan være helt ombyttet når det kommer til ferdigheter rundt å behandle mennesker og med å få det beste ut av den enkelte. Vi er forskjellige og utfyller hverandre på mange måter. Samtidig er det store forskjeller. Maxwell har noen generelle punkt om forskjellige typer teammedlemmer:2
For det første er det noen som ikke vil være med på reisen. Være seg av personlige grunner, at de ikke har noe ønske om endring, vokse, utvikle seg eller å utforske nye ting. Ønsket går i retning av å beholde tingene som de alltid har vært. Hans råd er å takke de pent for innsatsen så langt, og så la de gå videre. Eller at du som leder går videre.
Andre bør ikke være med på reisen, de som har sin egen agenda, har andre planer og ikke vil være med til det stedet du ønsker å lede. Det beste du kan gjøre her, så langt det er mulig for deg, er å hjelpe de så de kan oppnå sine drømmer og lykkes på et annet sted.
Det er også lurt å akseptere at noen ikke kan være med på den reisen som er lagt opp for teamet. Det kan skyldes at de rett og slett ikke i stand til å holde tritt med resten av gjengen og ikke kan hjelpe laget dit de ønsker å nå.
Vet du om hvor du kommer til kort? Er det punkter som passer på deg i denne selvsjekken?
1. Jeg strever med å holde tritt og levere sammenlignet med de andre i teamet
2. Jeg utvikler meg ikke inne mitt ansvarsområde.
3. Jeg sliter med å se eller akseptere det store bildet/visjonen.
4. Jeg jobber ikke med eller tar tak i mine personlige svakheter.
5. Jeg kommer ikke så godt overens med én i eller resten av teamet.2
«Loven om Lenken»3 er den femte loven i blogg-serien fra boken «The 17 Indisputable Laws of Teamwork» (Norsk: «De 17 ubestridelige lovene om teamwork») hvor jeg selv jobber meg gjennom lov etter lov og deler noen enkle refleksjoner. Her er ukas 5 virkninger4 et svakt ledd har på resten av teamet, og noe du som leder både kan og må gjøre noe med.
# 1 – Sterkere teammedlemmer vil avsløre de svakere
Det er snart ett år siden jeg selv entret en helt ny arena, spesielt faglig sett. Der var det nye kontakter, ukjente områder og kompetanser. Det blir veldig tydelig hvilket område en kommer til kort på, og det krever masse jobb for å løfte seg. Det krever innsats og i slike prosesser kan det være sunt å ta en selvsjekk.
Refleksjon/oppgave:
Klar for å ta en selvsjekk? Fra utsagnene over, identifiserte det som mest utfordrende, finn så noen du kan spørre om coaching/veiledning slik at du kan lukke gapet.
# 2 – Sterkere teammedlemmer må hjelpe de svakere
Det ville vært kynisk bare å «kikke ut» de svakeste. Det må være en raus holdning som får prege teamet og gir rom for de som vil utvikle seg. Både med at de sterkere på teamet hjelper til, men også stor villighet hos den enkelte til å strekke seg og vise vilje til å ta nye, modige steg.
Refleksjon/oppgave:
Hva kan dere gjøre for å styrke det svakeste ledd?
# 3 – Sterkere teammedlemmer irriterer seg over svakere
I hvilken grad vi selv er til irritasjon er nok ikke alltid så lett å vurdere, men jeg må innrømme at jeg flere ganger har tenkt tanken og kjent på følelsen av irritasjon over teamdeltagere som opp gjennom årene hverken leverte eller tok tak i oppgavene. Det trigger noe der inne som ikke bygger det beste for teamet eller hjelper å få frem det beste i hverandre.
Refleksjon/oppgave:
Hva gjør du når irritasjonen stiger? Ignorerer du det eller løfter det i en ærlig samtale til teamets beste?
# 4 – Sterkere teammedlemmer blir mindre effektive
Det er bare et faktum at de sterkere på teamet blir svekket og mindre effektive når de enten må kompensere eller levere inn der andre egentlig skulle fylt sin plass. Spesielt om det skjer over tid og det ikke er tegn til progresjon eller utvikling.
Refleksjon/oppgave:
Er det noe/noen som gjør at teamets mulige potensiale svekkes eller holdes tilbake? Hva vil du som leder gjøre med det?
# 5 – Sterkere teammedlemmer vil over tid sette spørsmålstegn ved lederens evne
Som ledere vil vi i møte med slik ubalanse i teamet møte spørsmål fra teamet, spesielt de som drar lasset og tilhører den sterkere delen. Det må absolutt gis rom for vekst og utvikling, men om det ikke skjer, vil det stilles spørsmål til lederens evner til å lede teamet og sørge for at teamet har de rette folkene ombord. Jeg regner med at jeg ikke er den eneste i team, organisasjon eller virksomhet som har opplevd at det ofte er de beste folkene er de som går først. Det er et lederansvar.
Refleksjon/oppgave:
Er du klar til å stå frem som leder, eller unnviker du problemer som igjen resulterer i at dine beste folk bli så oppgitte at de går først?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 29.11.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2003) De 17 ubestridelige lovene om Teamwork (s.59) Hermon Forlag, Skjetten
2Ibid, (s.62-63)
3Ibid, (s.59-70)
4Ibid, (s.63-64)









