«The law of empowerment» - kun trygge ledere myndiggjør andre

Vi skulle tro at alle som leder et team, organisasjon eller en virksomheter ønsker seg medarbeidere som blir selvstendige, tar egne avgjørelser og er i stand til å bære sin del av lasset i en krevende tid med endring og utvikling. Derimot er det å bli myndiggjorte og utrustet til oppgavene slett ikke en selvfølge under en hver leders innflytelse, og det er faktisk helt avgjørende hvor trygge lederne er på seg selv for at dette i det hele tatt skal skje, i følge John C. Maxwell i boken "The 21 Irrefutable Laws of Leadership."1
Ledelse kjennes ofte konkurranse- og posisjonspreget og kan lett bli preget av frykt for hva som kunne skje med oss om vi invester i andre eller gir oss til å utvikle og løfte de rundt oss. Dette sitatet synes jeg setter ord på dette på en flott måte:
"The truth is that empowerment is powerful – not only for the person being developed, but also for the mentor. Enlarging others makes you larger.1" - John C. Maxwell
For å kunne utruste, trene og myndiggjøre andre er den jobben vi gjør i søk og utvelgelse av de vi skal jobbe med særdeles viktig. Dette for å få et godt utgangspunkt og godt "materiale" å jobbe med. Det gjelder også i frivilligheten, med rette personer på rett sted etter sin gaveutrustning og sin lidenskap. Kraften i myndiggjøring ligger i å stole på at det holder og tørre å se på når de prøver og utvikler seg, får feile og prøve igjen uten av vi bryter inn i læringssirkelen. Samtidig at vi er der for de som mentor og støtte til utviklingen som skjer.
Loven om myndiggjøring er den tolvte loven i blogg-serien fra boken «The 21 Irrefutable Laws of Leadership»1, hvor jeg har tatt tak i lov for lov. Her er 5 barrierer3 (3 fra forfatteren og 2 fra meg) som lett hindrer prosessen med at myndiggjøringen får skyte fart.
# 1 – Frykt for egen jobbsikkerhet
"The number one enemy of empowerment is the fear of losing what we have."4 – John C. Maxwell
Frykt er en reell følelse, og den kan i mange tilfeller gjøre at vi holder tilbake i redsel for å bli overflødig eller miste både jobb og anseelse. En frykt for at ikke det vi gjør legges merke til eller har verdi. Det kan nok skje kortsiktig sett, men paradokset i loven om myndiggjøring er i følge Maxwell at om vi hjelper andre til å oppnå det beste de kan få til med sine evner og gaver, så vil vi selv til slutt fremstå så verdifulle for teamet eller organisasjon at vi når en status nærmest som umistelig.
Refleksjon/oppgave:
Holder du igjen myndiggjøring og utrustning i frykt for at andre skal gå forbi deg eller oppleves viktigere enn deg selv?
# 2 – Motstand mot endring
"By it’s very nature, empowerment brings constant change because it encourages people to grow and innovate. Change is the price of progress. That’s not always easy to live with."4 – John C. Maxwell
Dette sitatet oppsummerer mye av det jeg i mine blogginnlegg har skrevet om endring og endringsmotstand. Veldig få er åpne for eller liker endring. Arbeid med DISC viser at hele 2/3 av befolkningen tilhører en gruppe hvis preferanse peker mot det motsatte av endring, og kun 4% av befolkningen nærmest lever og ånder for endring. Mange ledere tilhører naturlig nok denne siste gruppen, men selv ikke ledere er særlig åpne for endring, spesielt ikke om det ikke er deres egne ideer og tanker det dreier seg om. De som vil være effektive som ledere kan ikke bare være for endring, men ambassadører som og lever og ånder for konstant endring og utvikling.
Refleksjon/oppgave:
Hva gjør du som leder for å øve deg på å bli god på endring, også endringer med utgangspunkt i ting du ikke selv har alle ideene til?
# 3 – Mangel på selvtillit
"Get over yourself" og "You can’t give what you don’t have" er fraser jeg har hørt utallige ganger på lederkonferanser, undervisning og blogger med John Maxwell. Poenger hans er når vi er selvhøytidelige, opptatte av hvordan vi tar oss ut eller fremstår, eller hva andre måtte tenke og mene om oss, da tar det hele vårt fokus og all vår oppmerksomhet. Det er kun vår trygghet i eget lederskap vi kan gi videre og bygge på. Og kun om vi innehar det, kan vi gi det videre til andre.
"Great leaders gain authority by giving it away."5 – James B. Stockdale
Refleksjon/oppgave:
Leder du ut fra trygghet og selvtillit i ditt lederskap, eller er du mer opptatt av hva andre mener, tenker og synes om deg?
# 4 – Frykt for at andre ikke kan utføre det tilfredsstillende
"The best executive is the one who has sense enough to pick good men to do what he wants done, and self-restraint enough to keep from meddling with them while they do it."6 – Theodore Roosevelt
I boken forteller Maxwell en lang historie om Henry Ford og barnebarnet Henry Ford II som begge feilet på denne loven om myndiggjøring. De begge hadde så mye usikkerhet i lederrollen sin at det ble helt umulig for de å delegere både makt og myndighet til sine beste folk. Historien endte med at de beste lederne og medarbeiderne forlot firmaet.
Lærdommen vi oppfordres til å ta med oss ligger blant annet i at om vi blander oss hele tiden eller vil kontrollere de aller minste ting, mister vi samtidig muligheten til å virkelig finne ut potensiale våre folk har og hva de kan tilføre av verdi i utviklings- og endringsprosessene.
Refleksjon/oppgave:
Hvilken selvbestemmelse og grad av autonomi gir du dine medarbeidere i deres arbeid og utvikling? Og går makt og myndighet hånd i hånd?
# 5 – Ønske om selv å fremstå som helten
Slutten av det første sitatet sa: "Enlarging others makes you larger."2 Det har fått meg til å reflektere over hva vil bli bedre om jeg gir det videre, og om jeg er klar. Timing er helt klart viktig, og faren er at vi ikke gir det videre fordi vi heller ønsker å fremstå som helten når det går bra. Men kanskje vil andre kunne løfte det til nye høyder. Er jeg klar for det?
Refleksjon/oppgave:
Hvilket område under din ledelse bør du tenke på å delegere til andre?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 12.07.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2007) The 21 irrefutable Laws of Leadership. (s.141-153) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
2Ibid, (s.151)
3Ibid, (s.146-148)
4Ibid, (s.147)
5Ibid, (s.148)
6Ibid, (s.144)









