«The law of priorities» - fra fokus på aktivitet til å gjennomføre

Prioritering er noe av det som er lettest å prate om, tenke på eller blogge om for å ha nevnt det i denne sammenhengen. Men å gjøre det? Her sitter mange litt fast, jeg vet jeg ikke er alene. Det finnes mange gode saker og hensikter som skulle eller burde vært gjort, men om vi ikke tar jobben med en reell og grundig prioritering ender vi opp i håpløst travle liv uten at det nødvendigvis leder til direkte produktivitet.
"Busyness does not equal productivity."1 – John C. Maxwell
Maxwell peker også på å at dette med prioriteringer er noe som aldri går over, at det ikke er noe vi blir ferdige med. Vi kan helt enkelt bli så opptatt av aktivitetene som ligger foran oss at vi ikke ser at vi beveger oss i feil retning eller fokuserer inn mot feil område. Her kommer lederens overblikk inn for å holde kursen. Maxwell hevder at det er lederens første oppgave å definere hva som er realiteten. Som leder er vi ansvarlig for at alt ligger åpent og at alt er på bordet til vurdering.2 Stephen Covey har sagt det slik:
"A leader is the one who climbs the tallest tree, surveys the entire situation and yells: Wrong jungle!"3 –Stephen Covey
Kanskje kan Pareto prinsippet lede oss mot «rett jungel.» John C. Maxwell er kjent for sin omtale av Pareto-prinsippet i boken «Developing the Leader Wihtin You 2.0.4 Denne boken fra 2005 solgte flere millioner eksemplarer og ble totalt revidert i en 2.0 versjon senest i 2018. Har du ikke lest den er den sterkt anbefalt å legge den til din leseliste. Pareto-prinsippet peker på at vi må prioritere 80% av vår tid inn mot 20% av de viktigste aktivitetene, de som gir oss mest igjen. Et raskt tankeeksperiment på dette opp mot dagens egne prioriteringsliste vil fort avsløre at vi slett ikke etterlever dette. Vi lar altfor ofte mye av vår tid forsvinne inn i oppgaver, prosesser eller mennesker som ikke tilfredsstiller grunnprinsippet i denne Pareto-tankegangen. Krevende? Ja. Vanskelig? Ja. Kommer det reaksjoner om vi starter å praktiserer det? Definitivt. Gir det avkastning? JA!
"Loven om prioriteringer"5 er den syttende loven i blogg-serien fra boken "The 21 Irrefutable Laws of Leadership", hvor jeg jobber meg gjennom lov etter lov. Her er 5 spørsmål6 jeg jobber med nå, spesielt når jeg jobber i en liten organisasjon og er eneste ansatte. Samtidig er det aldri viktigere enn nå, så jeg må bruke litt ekstra tid til å reflektere over dette. Hva med deg?
# 1 – Hva er nødvendig?
Alle prioriteringslister må ifølge Maxwell ta sitt utgangspunkt i hva som er forventet av oss, det ingen andre hverken kan eller skal gjøre.7 Det finnes et sett med forventinger som er felt ned i jobben sammen med ansvar og myndighet. Mye av detter kan med fordel sees gjennom på nytt for en re-prioritering.
Refleksjon/oppgave:
Hva er det som kreves av deg, hva kan (og bør?) droppes og hva kan delegeres?
# 2 – Hva gir mest igjen, med best resultat?
"Leaders should get out of their comfort zone but stay in their strength zone."7 – John C. Maxwell
Bare fordi du kan gjøre det er ikke ensbetydende med at du burde gjøre det. Det kan være krevende å gi ting videre eller lære opp andre, men sitatet over peker å at vi bør bruke det meste av vår tid på ting som er innenfor vårt område av gaveutrustning og vår styrke.
Refleksjon/oppgave:
Tar du utfordringen: Er det noe du gjør som andre kan gjøre 80% så bra som deg? Kan du finne en måte å delegere det?
# 3 – Hva gir deg selv størst personlig tilfredstillelse?
"There are many things that will catch my eye, but there are only a few things that will catch my heart."8– Tim Redmond
Maxwell sier også: "Livet er for kort til ikke å gjøre det du elsker. Det som gir oss påfyll, nytt mot, glede, energi og gjør at vi beholder lidenskapen."8
Refleksjon/oppgave:
Sitter du fast i oppgaver som ikke stemmer med listen over? Hva kan du gjøre noe med i jobbsammenheng? Og hva kan du gjøre mer av i livet og med din tid ellers for å beholde lidenskapen?
# 4 – Hva trenger et helt nytt sett prioriteringer i din hverdag?
En ting er å tenke ut av boksen, men Maxwell utfordrer oss ikke bare å tenke utenfor boksen, men å gjenoppdage den eller finne den på nytt. Eller kanskje la hele boksen gå opp i luften og tenke helt nytt.2
Refleksjon/oppgave:
I hvilket område i livet er det på tide å tenke helt nytt, utenfor boksen eller en helt ny boks?
# 5 – Ikke tid til å prioritere sier du?
Maxwell gjentar igjen og igjen gjennom dette kapittelet at "travelhet og aktivitet ikke er det samme som å oppnå resultater."9 Det er en tøff oppgave å komme dit, og det krever at vi setter av tid som vi i utgangspunktet tenker vi ikke har. På sikt vil det allikevel være det som gjør at det skjer eforandringer i vårt liv og hos de vi leder, i teamet, organisasjon eller virksomheten.
Refleksjon/oppgave:
Hvilken tøff avgjørelse må du ta de neste ukene i forhold til din tid og prioriteringer for å komme nærmere stedet du ønsker å være?
Temaet
prioritering har jeg blogget om tidligere, her finner du blogginnleggene:
- Prioritering - nøkkelen du leter etter?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 16.08.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2007) The 21 irrefutable Laws of Leadership.(s.207) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
2Ibid, (s.209)
3Ibid, (s.208)
4Maxwell, John C. (2018) Developing the leader within you 2.0, Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
5Maxwell, John C. (2007) The 21 irrefutable Laws of Leadership.(s.207-218) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
6Ibid, (s.210-211)
7Ibid, (s.210)
8Ibid, (s.211)
9Ibid, (s.213)









