Problemer - muligheter til læring

Det høres kanskje ikke ut som den beste starten på 2024 med fokus på problemer som tema i årets første blogg. Men sammen med problemene åpner det seg også muligheter til læring, så derfor holder vi fokuset på muligheter som åpner seg i møte med våre problemer i år.
Maxwell formidler til oss i dette kapittelet tre ting om problemer. Det første er at vi må forvente problemer. Ikke for at vi skal gå rundt med en vedvarende spenning i kroppen med bekymring og uro, men en realistisk og jordnær grunnholdning om at problemer kommer vår vei. Problemene som slår oss og kan gi oss "knock out" er kanskje ikke de hardeste slagene, men heller de om kom overraskende, de vi ikke så komme.
Det andre er viktigheten av å kommunisere problemene. Ikke til alle og hvem som helst. Da kan det fort resultere i det Lou Holtz litt muntert har sagt: "Ikke fortell om dine problemer til alle mulige folk. Åtti prosent bryr seg ikke, og de resterende 20 prosent er bare glad for at du har de problemer."1 Men åpenhet om problemer med de vi jobber med og har nær oss er viktig. Løsningen på problemene kommer ofte fra de vi har rundt oss i livet eller jobber tett med i teamet, organisasjonen eller virksomheten.
"Don’t open a can of worms unless you plan to go fishing."2 – John C. Maxwell
Det tredje er at evaluering av problemene er viktig for vår læring. Et godt utgangspunkt er å spørre seg selv hva problemet egentlig er. Som sitatet over sier, så hender det at vi stikker nesa opp i ting vi lett best kunne latt være. Vi kan være for raske og hopper inn i alle mulige ting som bare gjør at det skapes flere og langt større problemer. Et tips til et godt kontrollspørsmål for oss seg i en slik situasjon kan gjerne være: Betyr det virkelig så mye at det er verdt det?
Dette er den niende av totalt tretten ukers reise gjennom boken "Sometimes you win, sometimes you learn". "Problems: Opportunitets for Learning"3 er dagens kapittel og danner refleksjonsgrunnlaget for ukens blogg. Her er 5 tips4 til hva vi bør og ikke bør gjøre i møte med problemer. Hva er eventuelt ditt viktigste punkt basert på dette?
# 1 – Ikke undervurder problemene
"Many problems go unsolved or are managed ineffectively because we do not take them seriously enough.5 – John C. Maxwell
Naivitet og undervurdering av problemer fører lett til flere og gjerne større problemer. I tillegg til læring på den harde måten, kan en samtalepartner eller teamet hjelpe for å få et riktigere bilde av problemenes reelle størrelse og viktighet.
Refleksjon:
Har du for vane å undervurderer problemene du møter? Kommer det en konkret situasjon eller problem i tankene hvor du hadde redusert problemet om du bare hadde sett viktigheten og ikke undervurdert det?
# 2 – Ikke overvurder problemene
Jeg har flere ganger hørt: De fleste problemer blir det ikke noe.... Det er nok mange som har den erfaringen, mens for andre utvikler bekymringene over problemet seg til et større problem enn det i utgangspunktet var.
Refleksjon:
Ha du for vane å overvurdere problemene og la bekymringer ta deg hardt?
# 3 – Ikke vent på at problemene skal løse seg selv
"Problems demand that we pay attention. Why? Because left alone they almost always get worse."6
Jeg vet ikke tallet på hvor mange ganger jeg har utsatt og utsatt igjen å gjøre noe med problemer og utfordringer jeg ikke helt vet hvordan jeg skal ta tak i. Når jeg omsider tar tak i de kommer tanken: Hvorfor gjorde jeg ikke dette for lenge siden?
Refleksjon:
Har du problemer liggende som du ikke har tatt tak i og gjort noe med. Hva skjer med de om du fortsetter å vente?
# 4 – Ikke forverr problemene
Det å utsette å ta tak i problemene er én ting, men hvordan vi så tar tak og gjør noe med det kan også gjøre situasjonen bedre eller verre. Jeg kan se for meg Maxwell på scenen når han på konferansescenen symbolsk bærer to bøtter. Den ene fylt med vann og den andre med bensin, i møte med et lite problem. Valget er enten å slokke flammen med bøtten fylt av vann eller bruke bensin så det går i lufta.
Refleksjon:
Hva er din foretrukne metode i problemløsning, vann eller bensin?
# 5 – Sett pris på problemene
Dette ligner i utgangspunktet på en enkel teori og en total motsetning. Mange sier at de ikke ser problemer, bare muligheter. En slik innstilling vil gjøre noe med oss og måten vi møter problemene på, stå i stormene, ta tapene, men også hente all den læring vi kan få ut av det.
Refleksjon:
Hvilket problem er du mest takknemlig for i ditt liv? Hva har det betydd av endring og læring for deg i ditt liv?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 02.01.24
Kilde:
1Maxwell, John C. (2013) Sometimes you win – sometimes you learn, (s.154) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.155)
3 Ibid, (s.143-158)
4 Ibid, (s.153-158)
5 Ibid, (s.149)
6 Ibid, (s.152)









