Relasjonsbygging; Fundamentert på gjensidig tillit

Uenigheter og konflikter finner ikke sin løsning om partene søker til ytterpunktene. Det ser vi tydelig på verdensarenaen med de enorme konfliktene som nå raser, men det samme gjelder også i de nære familierelasjoner, på jobben eller i organisasjonslivet. En samlet søking inn mot et felles sentrum er det eneste rommet som finnes for å jobbe med løsninger. Og skal vi finne løsninger og bygge relasjoner finnes det bare ett fungerende fundamentet; gjensidig tillit.
Maxwell snakker om tilliten som både fundamentet, rammen og målestokken2 for enhver relasjon. Fundamentet – slik vi kjenner fra byggebransjen. Det er viktig, tar tid å bygge, men med et godt fundamentet kan en regne med at det som bygges videre står støtt. Rammen – vil både holde sammen, sette grenser og gi struktur. Målestokken – som i et ekteskap hvor to mennesker stoler totalt på hverandre, på et nivå en ikke kan måle med noe annet i livet.
«Integritet er grunnlaget for tillit som er mer et resultat eller et produkt enn en bestanddel i lederskapet. Det er den ene egenskapen en ikke kan lære seg, men som man må gjøre seg fortjent til. Du får det av medarbeidere og etterfølgere, og uten denne egenskapen kan ikke lederen fungere.»1 – Warren Bennis
Er vårt arbeid med relasjonsbygging bygget på gjensidig tillit? Her er ukas 5 prinsipper og spørsmål3 til meg og alle som vil bruke litt tid på å reflektere og heve sin relasjonskompetanse. Ett steg av gangen.
# 1 – Fundamentsprinsippet: Kan vi skape gjensidig tillit?
Kan vi vinne andres tillit? Kan andre vinne vår? Alt som har med tillit å gjøre ligger utgangspunktet i å starte med oss selv. Jeg kan ta en selvsjekk med utgangspunkt i sitatet fra Cheryl Biehl:
«Hvis du ikke kan stole på et menneske på alle områder, kan du i virkeligheten ikke stole på vedkommende på noe område.»4 – Cheryl Biehl
Refleksjon/oppgave:
Er jeg selv pålitelig?
# 2 – Situasjonsprinsippet: La aldri situasjonen får større betydning enn relasjonen
Ting skjer og vi kommer i situasjoner hvor vi kan miste et riktig perspektiv. I pressede situasjoner fristes vi til å lage vrengebilde, mister utsikt til det store bilde og kan la småting bli til spørsmål som er mye større enn de trengte å være. John C. Maxwell spør disse 3 spørsmålene:
- Hvor ofte er du anspent og opprørt?
- Hvor ofte hever du stemmen når du snakker med andre?
- Hvor ofte kjemper du for din egen rett eller for det som er rett?5
Refleksjon/oppgave:
Setter jeg noen ganger situasjonen foran relasjoner?
# 3 – Bob-prinsippet: Når Bob har problemer med alle andre, er det vanligvis Bob som er problemet
Den eneste fellesnevneren i alle rom og steder jeg selv oppholder meg, er meg selv. Poenget Maxwell trekker frem er litt det samme som vi har i Norge med at «nissen er med på lasset.» Det er ikke alltid så lett å legge merke til, vi registrerer det lettere hos andre enn oss selv. Et eksempel er en person som går fra forhold til forhold, til atter en relasjon og enda flere brutte forhold. Alle ender på samme måte, og det er alltid den andre det er noe galt med. Det er verdt litt ekstra refleksjon rundt vår egen relasjon til arbeidsplass, i team, virksomheter og organisasjoner.
Refleksjon/oppgave:
Er jeg «Bob»?
# 4 – Tilnærmelighetsprinsippet: Hvis vi er trygge på oss selv, er det lettere å være trygge på andre
«Vennlighet er et språk den stumme kan snakke og den døve kan høre og forstå.»6 – Christian Bovee
Jeg har jobbet under noen ledere som har praktisert hva vi kan kalle «60-tallets herskende, ovenfra og ned - lederstil». Etter å fått god hjelp selv har jeg også fått mulighet til å hjelpe andre gjennom coaching, til å finne seg selv etter møte med haltende lederskap.
Men hvordan er mitt lederskap? Er jeg tilnærmelig? Hvordan kan vi få mennesker til å føle seg trygge på oss? Hva trenger vi å jobbe med? Spørsmålene er mange, men Maxwell har en god input-liste til oss for å utvikle oss og ta et steg på dette:
- Personlig varme kjennes ved at vi er oppriktig glad i mennesker
- Forståelse for menneskelige forskjeller
- Stabilt humør
- Følsomhet overfor andres følelser
- Forståelse for menneskelige svakheter og åpenhet om egne
- Evnen til å tilgi raskt og raskt be om tilgivelse
- Ærlighet7
Refleksjon/oppgave:
Vil mine venner si det er lett å komme til meg, også med vanskelige ting?
# 5 – Skyttergravsprinsippet: Når du forbereder deg til kamp, bør du grave et hull som også rommer en venn.
Det er så lett å kjempe kampene selv, gå alene i striden. Jeg har ingen erfaring med skyttergraver militært sett, men jeg kan nok se for meg at noe av styrken til det ukrainske folket i kamp er det samholdet de viser når de presser tilbake en fiende som i utgangspunktet så uovervinnelig ut. Der i skyttergravene sammen. I kamp, skulder til skulder.
«Du må være villig til å kjempe for enhver venn du vil be om hjelp. Det er det venner gjør.»8 - John C. Maxwell
Refleksjon/oppgave:
Er jeg en venn andre kan regne med i vanskelige situasjoner?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 04.10.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2005) De 25 universelle prinsippene om relasjonsbygging, (s.124) Hermon Forlag, Skjetten
2Ibid, (s.124-125)
3Ibid, (s.121-167)
4Ibid, (s.126)
5Ibid, (s.137)
6Ibid, (s.154)
7Ibid, (s.153-155)
8Ibid, (s.162)









