Er det bare du som går i takt og alle de andre går i utakt?

Jeg leste for mange år siden i en lesebok på skolen om Ole som marsjerte i musikkorpset. Ole var en selvsikker ung musikant og oppdaget, til sin store overraskelse der han marsjerte bakerst til høyre, at han var den eneste som gikk i takt. Alle de andre marsjerte i utakt. På engelsk er Ole kalt «Bob» og derfor har Maxwell gitt dette kapittelet navnet "The Bob Principle." Det kunne like gjerne hatt navnet "Ole-prinsippet."
"When Bob has a problem with everyone, Bob is usually the problem."1 – John C. Maxwell
I relasjoner, team, organisasjoner og virksomheter virker det til å være noen som nærmest er som en magnet og tiltrekker seg problemer. Ja, de nærmest skaper problemer og det ser ut til å gå helt av seg selv. Det er lett å se etter problemer hos alle andre, men en grundig selvsjekk er sunt. Det vil noen "Ole-refleksjoner" under hjelpe oss med.
Denne ukes blogg er den fjortende av en lang rekke refleksjoner hvor jeg borer i og reflekterer over egen gjennomgang av boken; "Winning with people" fra John C. Maxwell. Dette kapittelet har tittelen: "The Bob Principle."2 Her følger 5 "Ole-punkt"3 jeg fikk mye å tenke over for egen del og håper det er til hjelp for en bedre problemhåndtering.
# 1 – Ole er en bærer av problemer
"If you’re a leader and someone tells you there are "lots of complaints," then find out the source. It may turn out to be one person doing lots of complaining."4 – John C. Maxwell
Noen bærer problemene med seg og får det til å virke som de er alle steder. Mange ledere lar seg forvirre av eller forveksle antall som er mot en sak eller klager på bakgrunn av volumet de bruker. Jeg har også vært i møter hvor en sier noe slikt som at: "Det er mange som har sagt til meg at....," men med nærmere undersøkelser viser det seg at det bare er den ene eller de samme få som lager en hel masse støy. Ikke la deg lure av volum!
Refleksjon:
Er du selv en bærer av problemer?
# 2 – Ole er en feilsøker
"Any time things appear to be going better, you have overlooked something."5 – Chisholm’s Second Law
Egil Svartdahl, blant annet kjent som TV-pastor på TV2, fortalte for flere år siden om en person som var så kritisk til alle ting i den menigheten han var pastor. Etter nærmere undersøkelser fant de ut at han jobbet som feilsøker i Telenor. Det er ikke alltid vi trenger å ta med jobben hjem.... Det er akkurat som noen har hektet seg fast i ting, slik som sitatet over sier, med nærmest å søke dypt for å finne ut hva vi har oversett som er galt. De er ikke helt seg selv om ikke de finner noe.
Refleksjon:
Er du en mulighetssøker eller en feilsøker?
# 3 – Ole er en problemskaper
Hvem tenker du på når du hører begrepet problemskaper? Det er helt sikkert en eller noen som kommer opp i tankene, for enkelte har det bare i seg. Jeg kom på en illustrasjon Maxwell fortalte i en konferanse jeg deltok i, hvor han illustrerte på scenen at vi alle bærer på to bøtter. Én med vann og én annen med bensin. Når vi møter på et problemer (les=gnist) har vi to alternativer å velge mellom. Du skjønner bildet? Vi kan lett få det til å ta skikkelig av, eller vi kan slukke gnisten, eliminere faren og ikke eskalere problemene.
Refleksjon:
Hvilken bøtte velger du i møte med en gnist som representerer problemer? Demper eller eskalerer du?
# 4 – Ole er en mottaker for problemer
Baksnakk og ryktespredning ser ut til nærmest å være en hobby eller full tids jobb for enkelte. Og i mange team, organisasjoner eller virksomheter er det én eller flere som blir en slags mottakssenter for alt dette. Maxwell kaller det en slags «søppelplass» hvor folk kommer innom og dumper "lasten sin." Uten at vi setter en barriere, strekker opp grenser eller uttrykker at dette er en uønsket praksis, vil dette sentralmottaket for negativitet fortsette.
Refleksjon:
Er du mottaks- og landingsplass for baksnakk og ryktespredning i din organisasjon? Hva vil du gjøre for å stoppe denne praksisen hos deg eller andre i teamet ditt?
# 5 – Er du Ole?
Det er som sagt lett å se på andre og identifisere de som en "Ole-kandidat." Men hva med oss selv? Maxwell deler et par selvsjekk-tips om vi er litt usikre:
- Jeg erfarer konflikter nærmest daglig.
- Jeg blir stadig feiltolket.
- Negative ting skjer meg hele tiden.
- Jeg har få venner og ønsker meg flere.
- Jeg sier alltid de gale tingene."6 – John C. Maxwell
Refleksjon:
Tør du ta en selvsjekk og en lang kikk i speilet med spørsmålet: Er jeg Ole?
Kjøp gjerne boken, fysisk, digitalt eller lydbok og gå gjennom den du også. Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 19.11.24
Maxwell Leadership Certified Team Coach/Trainer/Speaker
Kilde:
1Maxwell, John C. (2004) Winning with people: Discover the principles that work for you every time (s.142) Maxwell Leadership Publishing, Nashville, Tennessee, USA
2 Ibid, (s.142-151)
3 Ibid, (s.145-149)
4 Ibid, (s.146)
5 Nettside: https://motleybytes.com/w/Francis_Chisholm_quotes
6Maxwell, John C. (2004) Winning with people: Discover the principles that work for you every time (s.149) Maxwell Leadership Publishing, Nashville, Tennessee, USA









