Termometer eller termostat?

At forberedelser er avgjørende for å kunne kommunisere og levere godt på innhold i en tale, foredrag eller presentasjonen har vi snakket om de siste ukene. Det vi setter lys på denne uka er hvordan vår kommunikasjon fungerer i møte med rommet, menneskene, reaksjonene og responsen vi møter. Maxwell tar i «Loven om termostaten»1 frem funksjonsforskjellen på et termometer og en termostat for å tegne et bilde for oss. De fleste kjenner til at funksjonen til et termometeret kun er å konstatere hvilken temperatur det er, for eksempel i et rom, mens en termostat også har en funksjon innebygget som kan stilles inn til å regulere temperaturen i rommet.
"A speaker who can’t read the room is like a tone-deaf singer. His performance is ineffective, and it’s painful for everyone present."2 - John C. Maxwell
På samme måte er vi helt forskjellig i møte med det å stå foran et publikum og hvordan vår kommunikasjon kan påvirke temperaturen i rommet. Ut fra termometer/termostat-eksempelet trekker han frem viktigheten av at vi som kommunikatorer lærer oss å lese rommet og være i stand til å tolke situasjoner og gjøre noe med vår formidling så temperaturen i rommet reguleres. Og aller viktigst er det å sjekke vår egen temperatur, at vi er påskrudd før vi skal gjøre noe eller bidra til å regulere for andre.
"As a communicator, the first temperature you must set is always your own. You need to warm yourself up before you try to raise the temperature of the room."3 - John C. Maxwell
"Loven om termostaten"1 er den trettende loven i denne blogg-serien fra boken "The 16 Undeniable Laws of Communication." Her er et utvalg med 5 tips4 til hvordan vi kan jobbe for å regulere/heve temperaturen og noen spørsmål jeg må stille meg selv til refleksjon inn mot egen temperatur og engasjement.
# 1 – Legg merke til selve rommet
Det finnes nok av hindringer for kommunikasjon, så ting i rommet må være noe vi har klarert på forhånd. En mentor innen kommunikasjon jeg har jobbet med en tid med å sendte inn videoopptak til skarp kritikk hadde litt av de samme tipsene Maxwell har med i boka: Om det å være tidlig ute, sjekke rommet, hvor på scenen jeg burde stå, teste lyden, skjermen og at det praktiske fungerer. Det siste året har jeg deltatt på utrolig mange møter, konferanser og foredrag, både live og digitalt. Jeg skulle gjerne ført en statistikk på hvor ofte det er tekniske problemer eller ting som ikke er testet ut på forhånd av de jeg har sett på scenen og lyttet til. Det burde i dag være et unødvendig kommunikasjonshinder, men det gjentar seg jo fortsatt – igjen og igjen.
Refleksjon:
Har du tatt deg nok tid til å sjekke ut og fått kontroll på rommet med alt det tekniske før du starter?
# 2 – Legg merke til folk
"You never want your audience to be finished before you are. The moment your audience is finished, you are finished."5 - John C. Maxwell
Jeg vet at jeg i samtaler har pratet på og lagt merke til at folk er ferdige med samtalen og tema, lenge før jeg egentlig følte meg ferdig. Det er en vanskelig og hard lærdom. Jeg har hatt et par eksempler i denne serien om kommunikasjon hvor jeg selv har hørt på noen som skulle ha sluttet for lenge siden, men bare holder på og holder på. Da må vi vel spørre oss selv om vi evner å legge merke til dynamikken i kommunikasjonen, eller er vi kun opptatt av det vi selv vil si?
Refleksjon:
Observerer du folkene du kommuniserer med og legger merke til hvordan de tar i mot?
# 3 – Vær helt tilstede
Vi må ha respekt for de vi kommuniserer med og at vi derfor er totalt tilstede med vår konsentrasjon og beste energi blant folk. Maxwell har modellert dette for oss i sine konferanser hvor han gir alt han har og det beste han kan gi. Hver gang. Det er ikke bare noe han skriver om i boka, men han leverer varene.
Refleksjon:
Er du 100% tilstede i oppmerksomhet og energi fra du går inn og frem til oppdraget er over?
# 4 – Skap interaksjon med folk
"Most miscommunication is the result of assuming your audience is with you when it isn’t."6 - John C. Maxwell
«På seg selv kjenner man andre» heter det, og jeg vet hvor mange ganger jeg selv har vært totalt andre steder i tankene mens taleren står der fremme. Jeg ser nok at munnen beveger seg, men min tankekobling er et helt annet sted. Det er vår jobb som kommunikator å skape interaksjon og gjøre kommunikasjonen så effektiv at det treffer og engasjerer.
Refleksjon:
Hvilke knep har du i din verktøykasse for å skape interaksjon med de som lytter? (Det er mange gode tips i boka!)
# 5 – Vær fleksibel
Ting skjer, utforutsatte ting, responser eller noe annet som du kanskje kan bruke, bygge på eller løfte frem i din kommunikasjon. Vi kan velge å være låst til det vi vil si og få frem, men sjansen for at vi kan heve temperaturen og at kommunikasjonen treffer bedre er langt høyere om vi er fleksible og dynamisk tar tak i ting som skjer underveis.
Refleksjon:
Er du trygg nok og godt nok forberedt til å kunne være fleksibel og justere der det er nødvendig?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 06.06.23
Kilde:
1Maxwell, John C. (2023) The 16 undeniable Laws of Communication, (s.231-248) Maxwell Leadership Publishing, New York, USA
2 Ibid, (s.232)
3 Ibid, (s.247)
4 Ibid, (s.234-245)
5 Ibid, (s.239)
6 Ibid, (s.243)









